субота, 30 маја, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / Сремска кућа у Нештину у општини Бачка Паланка, спада међу најбитније објекте у Србији
Фото: Промо

Сремска кућа у Нештину у општини Бачка Паланка, спада међу најбитније објекте у Србији

Прави дух Србије. Овако би се у једној реченици могла описати Сремска кућа у Нештину, сеоска кућа у којој је живела српска породица у 18. веку.

Много је прича о томе како су Срби живели у 17. и 18. веку, али је мало конкретних објеката у којима се може доживети дух тога времена. Управо је зато Сремска кућа и Музеј на отвореном у Нештину један од најбитнијих споменика српске историје.

Фото: Промо

Трем, огњиште, простране собе, још увек веродостојно причају причу о српској породици која није била сиромашна, али ни имућна за оно доба. Предмети и зидови уствари причају причу обичног српског човека, са свим његовим надањима, сраховима и мукама оног доба.

Сремска кућа изграђена је још давне 1743. године. Држава је ову кућу откупила од породице Савић због чега се она назива и Савићева кућа.

Фото: Промо

Сремска кућа се води као споменик културе од изузетног значаја за Републику Србију зато што се у њој веродостојно може видети како су живели војвођански Срби у 18. веку. Први утисак који ова кућа оставља је да се пре два и по века живело много боље него што се мисли. Додуше, ипак је у питању кућа која је била на територији тадашње Аустроугарке, а не Турске, против које је Србија водила ослободилачке ратове.

Савићева кућа је приземна, а грађена је у такозваном бондрук систему са дрвеним стубовима од храстовине. Облепљена је блатом, а покривена трском. Колико је тадашња градња била квалитетна најбоље сведочи то што је опстала до данашњих дана. Код тадашње градње су практичност и квалитет били на првом месту, а естетски захтеви су долазили тек на крају.

Фото: Промо

Поред Савићеве куће посетиоци могу да виде и реплику Куће са шталом из Сусека, Хлебну пећ са пушницом, као и рестауриани Амбар из Сусека.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/SrbijaDanas)

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.