субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Синдикати страхују: Оцењивање наставника отераће најбоље из система

Синдикати страхују: Оцењивање наставника отераће најбоље из система

Нова правила за 80.000 учитеља, наставника и професора – и њихов рад ће се оцењивати и награђивати.
Синдикати сумњају у најављене критеријуме рангирања, док надлежни одговарају да нема разлога за страх и да ће заједно правити систем платних разреда.

Синдикати су незадовољни предложеним решењем. Тврде да то нису платни разреди којима су се надали и подсећају да су очекивали да сви који се финансирају из буџета буду у једном систему награђивања и да имају почетне плате у складу са образовањем.

Сумњају и у праведност будућег система платних разреда.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника указује да нико не говори о критеријумима како ће неко бити вреднован, о томе ко ће и како утврдити колико и да ли ради неки наставник.

„Бојимо се политизације и злоупотребе и бојимо се да ће овај систем, не наградити, већ отерати најбоље из система“, каже Јанковићева.

Министар каже да је реч о веома озбиљном послу који ће радити посебно оформљене комисије. Постигнућа деце биће, каже он за РТС, најважнији вредносни критеријум за процену рада наставника.

Убудуће ће се чешће тестирати знање деце на нивоу целе Србије, што ће праведно показати који је професор како радио и шта је научио своје ђаке. Такође, радиће се и процене могућег успеха сваког детета.

„Ако је дете предвиђено да буде врло добро и са наставничким тимом постигнете да он буде врло добар, онда сте посао коректно урадили – не да имате више вуковаца, лажних вуковаца, то је улепшавање стварности. Ако ви од детета које је требало да буде врло добро направите да буде довољно, онда неки проблем постоји“, каже Шарчевић.

Неће моћи више у дневник и радну листу да се уписује једно, а ради друго, упозорава министар.

„Ако је његов исход лош, ја знам да се није спремао, тако да немојте да имате заблуду у јавности и медијима“, истиче Шарчевић.

Каже да ће се радити стручно и демократски, и да ће ово радити синдикати и министарство.

„Директор не сме више да буде пасиван“, поручује министар. Успех деце показаће и да ли се заиста држе допунска и додатна настава, што ће такође утицати на плате запослених.

Све
информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер
налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / RTS / Фото: Pixabay

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.