петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Стиже канализација у Северну радну зону у Бачкој Паланци после четврт века

Стиже канализација у Северну радну зону у Бачкој Паланци после четврт века

Међу најважније пројекте ове године у Бачкој Паланци надлежни у овдашњој локалној самоуправи сврстали су завршетак канализационе мреже у овдашњој такозваној Северној радној зони која се налази на улазу у варош са десне стране магистралног пута из правца Новог Сада.

У овој зони деценијама ради неколико компанија међу којима су и „Нектар“, „Фруктус“, „ДИВ трејд“… које запошљавају око 1.500 радника.

„Пре годину дана кренули кренули смо са процесом експропријације земљишта и сада смо у фази када се овај процес налази при крају“, каже Александар Борковић, заменик председника општине Бачка Паланка.

„Обезбедили смо катастарску, а ових дана треба да добијемо и грађевинску дозволу. Новац за ову инвестицију је обезбеђен, а ускоро ће бити расписан и тендер па се надамо да ће овај посао бити завршен до краја ове године. Компанијама, односно фабрикама у овој зони недостатак канализације годинама ствара велике проблеме. Просто је невероватно да се у 21. веку сналазе са септичким јамама, а реч је о највећим и најуспешнијим компанијама у својој бранши у Србији. Када је ова коалиција долазила на власт у Бачкој Паланци обећали смо да ће овај проблем бити решен, а ја сам се надао да ће то ићи брже.“


Борковић има и објашњење зашто се одужило решавање овог великог проблема који мучи део овдашње привреде. Вели да је ситуација на терену показала да има великих проблема, јер је свака парцела, а има их доста, која треба да буде предмет експријација, буквално случај за себе.

„Пуно је било предмета експропријације било да је реч о физичким или правним лицима“, додаје Борковић.

„Било је случајева да је на поједине парцеле стављена хипотека, али имовинско-правна служба Општинске управе и Општински јавни правобранилац урадили су велик посао. Имали смо добру сарадњу и са Катастром, јер без њих у оваквим пословима мало шта може да се уради. Канализациони систем који ће се градити веома је важан, како за постојеће тако и будуће фабрике која ће се градити на овој локацији. Споменућу само једну озбиљну инвестицију, односно израдњу фабрике за производњу органских производа вредну 12 милиона евра која у овој зони треба да почне са радом идуће године. Пројекат изградње канализационе мреже у овој индустријској зони веома је важан и за привлачење нових инвеститора. У наредном периоду дефинитивно ћемо изградити, односно средити путеве и јавну расвету у индустријској зони.“

Борковић додаје да је један од великих проблема неажурност планова подземне инфраструктуре са распоредом инсталација и то како у овој индустријском тако у у целој Бачкој Паланци, али сматра да је то проблем и целе Србије.

„Канализациона мрежа ће бити прикључена на главни крак, а иде уз магистрални пут ка Новом Саду, док ће други главни крак ићи ка фабрици „Нектар“, а одатле попречно према другим компанијама, односно корисницима“, појашњава заменик председника Бачкопаланачке општине.

Текст и фото: М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.