петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Страни инвеститори траже дужи рад на одређено

Страни инвеститори траже дужи рад на одређено

Рад на одређено време могао би да буде продужен са 24 на 36 месеци, ако Влада послуша препоруку Савета страних инвеститора.

Душко Вуковић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије, сматра да би продужење рока уговора само смањило финансијска оптерећења послодаваца, а код радника, поготово младих, продужило страх због несигурног радног места.

– У садашњем Закону о раду постоји могућност да радници раде на одређено време и дуже од 24 месеца, али само као погодност послодавцима који тек оснивају своја предузећа да у периоду од датума оснивања, најдуже до годину дана, одређени број радника запосли на 36 месеци, чак и дуже, а могу да се запосле на одређено време до пет година и људи којима је до одласка у пензију остало још толико времена – каже Вуковић за Новости.

Он додаје да Савет страних инвеститора није задужен за социјални дијалог у Србији, већ да само обједињује интересе компанија које су дошле код нас. Последњих десетак година издају тзв. Белу књигу у коју ставе све што сматрају да не ваља и шта би требало променити у прописима.

У Министарству рада поручују да су измене Закона о раду планиране до краја 2018. и да ће се, у сарадњи са социјалним партнерима и другим заинтересованим странама, као и стручњацима, разматрати измене појединих решења.

– Засада још није одлучено да ли ће се мењати институт рада на одређено време – наводе надлежни.

Страни инвеститори су кроз добит у прошлој години изнели из наше земље око 360 милиона евра. Душко Вуковић из СССС сматра да је то науштрб ниске цене радне снаге и ниске стопе опорезивања добити.

– Много тога они извлаче из земље и нема потребе да додатно малтретирају наше раднике – каже Вуковић.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

One comment

  1. Pa to ste im vi dozvolili da se bogate na grbaci naseg naroda…..vi ste ti koji treba da postavljate uslove ako volite svoj narod,ako nas postujete i cenite.Mi imamo fabrike koje imaju svu potrebnu masineriju za proizvodnju.Zar mi nismo sposobni da je pokrenemo,da nadjemo dobre strucnjake menadjere koji ce plasirati na trziste strano nase proizvode?Dokle vise da nas narod ispasta zarad njihovih interesa ?Treba da vas je sve sramota u vladi sto tako nesto dozvoljavate.Vi onda niste sposobni da vodite nasu drzavu jer ne radite za dobrobit svog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.