субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Све ређе сами припремамо месо (Видео)

Све ређе сами припремамо месо (Видео)

БАЧКА ПАЛАНКА – Без пршуте, чварака, сланине, незамислива је зимска трпеза. Иако традиција припремања производа од меса у кућној радиности полако нестаје, још увек има оних који сами хране товљенике, а потом праве кобасице и шунке.

Док је свињокољ некада био важан догађај у сеоским домаћинствима, данас је права реткост.

Мита Марцикић из Бачке Паланке, већ четири деценије бави се месарским занатом. Од своје петнаесте године уз оца и деду, а данас сам, сваке године у новембру припрема храну за зиму: сланину, кобасицу, кулен…

“Ранијих година скоро свака кућа је организовала свињокољ. Данас је то реткост, јер људи углавном купују у месарама. Комшилук је долазио, једни другима смо помагали, кували паприкаш и дружили се. Дуже смо и хранили товљенике и месо је било квалитетније. Данас људи за пет, шест месеци отхране свињче од 130 кг и већ га прерађују“, прича он.

“Шунка се суши десет до дванаест дана. Кобасице два до три дана и веома је важно је да се месо суши хладним димом, без ватре. Најбоља је пиљевина од црвене врбе и букве. Прави домаћини немају поверења у индустријске производе, зато планирам да останем веран традиционалном начину припреме меса“, каже Мита Марцикић.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.