петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / ТИЉАК: Са кровом од трске уштеда на грејању је изузетна (ВИДЕО)

ТИЉАК: Са кровом од трске уштеда на грејању је изузетна (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА – Кровови од трске у прошлости су били честа појава у Војводини. Та барска биљка одличан је изолатор, штити од инсеката и глодара, а век трајања трске је неограничен.

Данас се трска ретко употребљава у изградњи, међутим, они који воле прави визуелни, али и функционални угођај који трска пружа и даље је користе.

Артрактиван изглед самог крова, лако се уклапа у природан амбијент сваке околине, па је трска све више прихваћена у обнављању старих и уређењу нових салаша, викендица, али и стамбених објеката.

“Радило се две недеље, ако не и дуже, четири човека су била на крову. Прво су мајстори урадили потконструкцију са летвама и штафлама. Преко 100 кубика трске је искоришћено, то зависи од квадратуре наравно“, прича за РТВ Бачкопаланчанин Томислав Тиљак.

“Трску сам донео из Белог Блата у Банату, повољно. Постављање је скупо, али исплативо. У сноповима се носи на кров, повезује се жицом, пегла се. Ја сам кров од трске ставио пре пет година. Мојој породици се свиђа“, додаје он.

Трска је одличан термо и звучни изолатор, тако да у кући лети ствара хладовину, а током зимских месеци спречава губитак топлотне енергије.

“Презадовољан сам тршчаним кровом. Изолација је фантастична, уштеде на грејању су изузетне. Важно нам је да лети имамо хладовину, не чује се ни када дува ветра или пада киша“, наглашава Тиљак.

Век трајања трске је неограничен, што значи да се и после 100 година, њена својства не смањују, као што је случај са неким другим материјалима.

 

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.