subota, jul 20, 2019
Naslovna / Vesti / Tovarišan Milovanov dobio 10 godina robije zbog ubistva Ponjevića

Tovarišan Milovanov dobio 10 godina robije zbog ubistva Ponjevića

Misteriozno ubistvo Tihomira Ponjevića (23) iz Obrovca konačno je dobilo sudski epilog pošto je ubica Marko Milovanov iz susednog Tovariševa (37), koji je uspešno skrivao zločin punih 13 godina, danas, skoro 16 godina od ubistva, prvostepeno osuđen pred novosadskim Višim sudom.

Milovanova je sudsko veće kojim je predsedavao sudija Vidoje Mitrić proglasilo krivim za ubistvo i osudilo na 10 godina zatvora.

Obrazlažući presudu, Mitrić je rekao da se optužnica zasnivala na priznanju optuženog, te da mu se na teret stavljalo da je 2. marta 2002. godine posle ponoći ispred dikosteke „Točak“ u kojoj je to veče radio kao konobar prišao Ponjeviću koji nije mogao da se brani jer ga je tuklo više ljudi, uzeo auto-dizalicu koju mu je neko dao da pričuva i udario u glavu Ponjevića.

Obrazlažući presudu, sudija Mitrić je rekao da je Milovanov bio sposoban da shvati svoje delo, te da je Ponjevića lišio života sa umišljajem. Od udarca auto-dizalicom Ponjević je zadobio teške telesne povrede opasne po život, od kojih je kasnije u Domu zdravlja u Bačkoj Palanci i preminuo.

– Ovakva presuda je doneta i jer smo imali u vidu da je on već dva puta osuđivan. Ovo je jedinstvena situacija, jer su sve obeležili veliki propusti, pre svega policije. Žalosno je što optužnica i presuda dolaze tek sada – rekao je Mitrić i dodao da je ubistvo izvršeno na bezobziran način.

Kako je kazao, veće je u vidu imalo i to da je Milovanov pre 16 godina, kada se ubistvo dogodilo, bio mlad čovek, kao i da je otac jednog deteta.

– On je sam sebi produžio agoniju. Žalosno je što način na koji je uspevao da toliko dugo izbegne odgovornost nikada nećemo saznati – kazao je sudija.

Sudija se osvrnuo i ubicine pomagače, rekavši da njihova odgovornost nikada neće biti ispitana, jer su njihova dela zastarela.

Filmski zločin koji je 13 godina bio misterija

Podsetimo, smrt Tihomira Ponjevića, mladića koji se 2. marta 2002. godine našao u „Točku“ punih 13 godina bila je misterija. Ponjević je bio u lokalu, a nakon tuče za koju se praktično nije znalo nađen je pored puta, gde su ga, prema dosadašnjim saznanjima i priznanju osuđenog, odvezli Markovi drugovi.

Nakon što je Ponjević udaren dizalicom, on je ostao živ, a drugovi ubice trebalo je da ga odvezu kod lekara. Oni to nisu učnili, već su nesrećnog mladića ostavili pored puta, gde je nađen i odvezen u Dom zdravlja.

Slučaj je vođen kao saobraćajka i verovalo se da je Ponjević stradao tako što je na njega naleteo kamion, čiji je vozač pobegao nakon nezgode. Ipak, u toj priči nešto se nije uklapalo, pošto na mestu navodne nezgode nije bilo nikakvih tragova saobraćajke.

Uhapšen tek 2015.

Ubica se uspešno skrivao sve do 2015. godine, kada je uhapšen. Mladi inspektori iz Bačke Palanke, u saradnji sa starijim kolegama iz Novog Sada, ponovo su otvorili slučaj koji porodici ubijenog od početka nije delovao logično.

Iako je bilo mnogo svedoka tuče, svi su godinama ćutali, a ceo slučaj navodno je otvorila jedna devojka pred odlazak iz zemlje, ispričavši šta se zaista dogodilo, nakon čega je policija krenula u efikasnu akciju.

Ubrzo se saznalo za tuču i ispitani su mnogi svedoci koji su policajce doveli do Milovanova. Suočen sa svim pričama priznao je i opisao zločin. To je učinio i u policiji i kod tužioca. Ipak, njegov branilac kazao u završnoj reči na suđenju da je priznanje ubice iznuđeno. Naime, propusta je bilo i u tom zpaisniku, pošto nije bila potpisana svaka strana. Međutim, njegov advokat na poslednjoj strani zapisnika, gde se obično upisuju primedbe, nije upisao ništa. Sudija je obrazlažući presudu rekao da je Markovo priznaje zbog toga potpuno validno.

Sveinformacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviternalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Blic / Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.