petak, jul 19, 2019
Naslovna / Vesti / Troškovi za grejanje: Gas za 42.000 dinara, za TA peć 48.000

Troškovi za grejanje: Gas za 42.000 dinara, za TA peć 48.000

Najniže troškove energije za grejanje stambenog prostora u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo, saopštava Agencija za energetiku. Slede prirodni gas, ugalj, skuplje ogrevno drvo, pelet, struja – TA peć, grejna tela na struju i kotlovi na struju za etažno grejanje i propan-butan gas.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni, u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat-časova.Treba imati u vidu da je 150 kilovat- časova po kvadratnom metru prosečna procenjena potrošnja u Srbiji.

„Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2017/2018. (po cenama iz oktobra 2017) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.500 dinara po kubnom metru) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, recimo 65 odsto. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 37.000 dinara za sezonu”.

Agencija navodi da će ove godine biti povoljno i grejanje na prirodni gas – 42.000, čija je dodatna prednost i komfor koji pruža.

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj – od 47.000 do 50.000 dinara. Veće troškove, oko 60.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena 6.200 dinara po kubnom metru i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 66.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove čak 44 odsto, na oko 69.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva. Najviše troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i propan-butan gas. Za nabavku energenata ili energije ona moraju izdvojiti po 128.000 dinara.

U odnosu na prethodnu godinu, većina jediničnih cena je porasla od jedan do devet odsto, dok je cena propan-butan gasa viša 14 odsto. Svi navedeni troškovi će biti niži ili viši ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost manja ili veća, ukoliko su stanovi ili kuće bolje ili lošije izolovani, ukoliko se greje kraće ili duže od navedenog vremena, ukazuju iz Agencije, i dodaju da navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

(Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.