петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / У Бачкој Паланци заживела колонија новинара Ерцега
Фото: Владо Лазић први донирао свој рад

У Бачкој Паланци заживела колонија новинара Ерцега

Када је пре четири деценије Раде Ерцег отишао из Бачке Паланке у Београд и латио се новинарског пера, а и сада је новинар „Политике”, није ни слутио да ће једног дана у родитељској кући у овдашњој Улици Ранка Шипке број 49 направити уметничку колонију.

Окупио је овде уметнике из Београда који ће своје радове поклонити у хуманитарне сврхе.

„Славимо Преображење господње, у мојој породичној кући, где ће до 20. августа гостовати и стварати бројни уметници“, вели нам колега Ерцег. Он додаје да је позвао без икаквих обавеза, односно о свом трошку и трошку пријатеља и родбине многе уметнике које сам упознао кроз деценије новинарства у Београду, а о већини је доста и писао.

„Очекујем да ће доћи, а неки су већ стигли, вајар Јово Петијевић, сликар из Париза мр Љубиша Ђурић, академска сликарка из Гроцке Љубица Шакић, ту је и Владо Лазић сликар из Старе Пазове, који је први донирао свој рад“, каже Ерцег.

На колонију нису позвани само академски сликари. Ту ће, на пример, бити и уметнички зидар и тесар Бошко Бенић из Бачке Паланке, па Драган Илић – Вуди, арт столар из Раковице, Влада Сушић, графички дизајнер из Београда, Драган Цанић и Боривоје Кртинић, сликари из Београда, Перо Аћимовић, сликар и галериста из Батајнице, Милоје Митровић, сликар-графичар из Ваљева, као и Недељко Убовић, карикатуриста из Београда.

Уметници, мајстори киста, длета и чекића, представљају каже Ерцег, победу духа над материјалним светом.

„Бос сам рођен, бос ћу и да умрем, хвала Богу на свему“, поручује Раде Ерцег, молећи комшије да не замере на сметњи и да наврате јер су врата колоније увек отворена.


Његова кућа, због деценијског дружења са уметницима, пуна је уметничких дела, а ова која ће настати током ликовне колоније биће понуђена на хуманитарним аукцијама за помоћ онима којима је потребна, пре свега болеснима, односно деци.


М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.