utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / U Bačkoj Palanci zaživela kolonija novinara Ercega
Foto: Vlado Lazić prvi donirao svoj rad

U Bačkoj Palanci zaživela kolonija novinara Ercega

Kada je pre četiri decenije Rade Erceg otišao iz Bačke Palanke u Beograd i latio se novinarskog pera, a i sada je novinar „Politike”, nije ni slutio da će jednog dana u roditeljskoj kući u ovdašnjoj Ulici Ranka Šipke broj 49 napraviti umetničku koloniju.

Okupio je ovde umetnike iz Beograda koji će svoje radove pokloniti u humanitarne svrhe.

„Slavimo Preobraženje gospodnje, u mojoj porodičnoj kući, gde će do 20. avgusta gostovati i stvarati brojni umetnici“, veli nam kolega Erceg. On dodaje da je pozvao bez ikakvih obaveza, odnosno o svom trošku i trošku prijatelja i rodbine mnoge umetnike koje sam upoznao kroz decenije novinarstva u Beogradu, a o većini je dosta i pisao.

„Očekujem da će doći, a neki su već stigli, vajar Jovo Petijević, slikar iz Pariza mr Ljubiša Đurić, akademska slikarka iz Grocke Ljubica Šakić, tu je i Vlado Lazić slikar iz Stare Pazove, koji je prvi donirao svoj rad“, kaže Erceg.

Na koloniju nisu pozvani samo akademski slikari. Tu će, na primer, biti i umetnički zidar i tesar Boško Benić iz Bačke Palanke, pa Dragan Ilić – Vudi, art stolar iz Rakovice, Vlada Sušić, grafički dizajner iz Beograda, Dragan Canić i Borivoje Krtinić, slikari iz Beograda, Pero Aćimović, slikar i galerista iz Batajnice, Miloje Mitrović, slikar-grafičar iz Valjeva, kao i Nedeljko Ubović, karikaturista iz Beograda.

Umetnici, majstori kista, dleta i čekića, predstavljaju kaže Erceg, pobedu duha nad materijalnim svetom.

„Bos sam rođen, bos ću i da umrem, hvala Bogu na svemu“, poručuje Rade Erceg, moleći komšije da ne zamere na smetnji i da navrate jer su vrata kolonije uvek otvorena.


Njegova kuća, zbog decenijskog druženja sa umetnicima, puna je umetničkih dela, a ova koja će nastati tokom likovne kolonije biće ponuđena na humanitarnim aukcijama za pomoć onima kojima je potrebna, pre svega bolesnima, odnosno deci.


M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.