петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / У Черги ће се другачије живети

У Черги ће се другачије живети

БАЧКА ПАЛАНКА: Планом детаљне регулације ромског насеља Черга у Кордунашкој улици у Бачкој Паланци предвиђена је скора градња станова за социјално становање.

Садашњи услови у насељу су изузетно лоши, па је локална самоуправа, а на основу дотација које треба да стигну у износу од 800.000 евра из фондова ЕУ, одлучила да покрене овај пројекат.

Урбанисти потврђују да је План усвојен и објављен у Службеном листу општине Бачка Паланка, али додају да је његова израда спроведена у изузетно тешким условима. Било је потребно решити имовинско – правне односе, брисати старе и уписати неке новије објекте, било је потребно извршити промену намене земљишта, те израдити пројекат парцелизације и препрацелизације… – Ради пројектовања нових стамбених јединица морали смо добро снимити садашње стање породица које тамо живе – каже архитекта Радослав Карановић из Јавног предузећа „Стандард“. – Реч је о становима за социјално становање, а стамбене јединице су пројектоване у низу, има их приземних и спратних. На пример, предвиђено је осам приземних стамбених јединица за породице са три члана, шест стамебних јединица за породице са по четири до шест чланова и једна стамбена јединица за породицу са једанаест чланова.

У Кордунашку улицу, односно насеље Черга, улазиће се из Улице Бранка Радичевића, а насеље ће имати комплетну инфаструктуру, што значи пут, воду, струју, канализацију. Свака стамбена јединица имаће купатило. Укупна површина је 76 ари, а стамбени део налази се на 56 ари, прецизира Карановић, који је радио Пројекат детаљне регулације и Пројекат стамбених јединица, док су његове колеге пројектовале пут и све друго што је потребно.

Када се ромске породице коначно буду уселиле у нове квадрата, а данас живе у крајње нехуманим условима, решиће се један велики проблем Бачке Паланке, али првенствено егзистенцијални проблем људи који годинама и деценијама живе у условима испод цивилизацијског минимума.

М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.