субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Uniforme će najverovatnije kupovati roditelji đaka, jer škole nemaju para!

Uniforme će najverovatnije kupovati roditelji đaka, jer škole nemaju para!

Da li će učenici u osnovnim školama od naredne školske godine nositi uniforme, odlučiće roditelji popunjavanjem upitnika koje im je preko školskih uprava prosledilo Ministarsvo prosvete.

Ministarstvo još uvek nije odlučilo da se uniforme uvedu. Naš stav je da bi trebalo da budu uvedene, a roditelji su nam saradnici u nastavnom procesu i ovo je nešto što se direktno odnosi na njih„, kaže savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.

Ona je dodala da je obaveza škole da proceni volju roditelja, a ako oni odluče da se uniforme uvedu, dva su modela kako bi se nabavljale – da ih škola kupi pa iznajmljuje učenicima ili da ih roditelji kupuju.

Ukoliko su škole vlasnici, deca bi mogla da ih iznajmljuju kao što iznajmljuju knjige u biblioteci i da ih vrate po završetku ciklusa. Za sada postoji jedan ili dva takva modela u praksi u Beogradu, koji odlično funkcionišu„, rekla je Milovanović.

Sagledavajući sliku na terenu, budžete kojima škole raspolažu, ona smatra da neće biti novca da se finansira nabavka uniformi, te da će najverovatnije roditelji morati da ih kupuju deci.

Ideja je da uniforme ne budu preskupe, jer je potpuno jasno u kom finansijskom trenutku se nalazimo. Sa Ministarstvom za socijalna pitanja razmatramo mogućnost da se oforme socijalna preduzeća koja će da šiju uniforme„, pojašnjava Milovanović.

A kako će one izgledati, koje će boje biti, odlučivaće škola, a Milovanović se nada da će u odlučivanje biti uključeni i učenici koji treba da ih nose. „Tada bi to deca doživljavala kao deo sebe, kao nešto što su odabrali i što će rado nositi„, pojašnjava ona.

Dva su motiva zbog kojih je ministarstvo pokrenulo inicijativu uvođenja uniformi u osnovne škole. Jedan je smanjenje socijalnih razlika, a drugi smanjenje vršnjačkog nasilja.

Mi ne možemo smanjiti socijalne razlike time što će deca obući uniforme, ali možemo poslati deci poruke da sagledaju nekoga mimo oznaka njegovog materijalnog statusa koje u ovom trenutku ima. Ako uspemo da deca shvate da je osoba preko puta njih čovek kao i oni mnogo smo postigli„, kaže Milovanović.

Uniforma u školama formira osećanje pripadnosti jednom kolektivu, jednoj instituciji, a Milovanović podseća na istraživanja u Velikoj Britaniji koja su pokazala da je manje vršnjačko nasilje u školama gde se nosi uniforma, ali i da je drugačiji odnos prema školskom inventaru.

Upitana zbog čega se ne razmišlja o uvođenju uniformi za nastavnike, ali i srednjoškolce, ona je rekla da nastavnici treba da budu pristojno odeveni, a da bi uvođenje uniformi za srednjoškolce bilo u suprotnosti sa njihovim razvojnim karakteristikama.

Mogli bi da uđemo u sukob sa učenicima jer je poznato da se u tim godinama ispoljava individualnost i kroz načine odevanja. Ono na čemu će se insistirati je pristojnost„, zaključila je Milovanović.

Podsetimo, već od naredne školske godine uniforma bi mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji. Ta novina zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

(BackaPalankaInfo.com/Tanjug)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

2 Коментари

  1. Najbolje je da roditelji sve zivo kupe i da daju platu nastavnicima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.