петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / УПОЗНАЈТЕ СВОЈА ПРАВА: Шта урадити кад вам фирма оде у стечај

УПОЗНАЈТЕ СВОЈА ПРАВА: Шта урадити кад вам фирма оде у стечај

Према појединим истраживањима, просечан грађанин Србије највише се плаши болести, али у самом врху листе страхова налази се и страх од губитка посла. Финансијска несигурност и егзистенцијална угроженост спадају међу најгоре ноћне море савременог човека. Ако поред губитка редовних примања додамо и који кредит у банци, трошкове школовања деце, рачуне који немилосрдно пристижу сваког месеца, па у неким случајевима и кирију за стан – онда главобољи нема краја.

Један од разлога губитка радног места може бити и стечај предузећа. У оваквим случајевима ситуација се чини безизлазном. Плате није било месецима а до новог радног места се не долази преко ноћи. Помпезне најаве о подстицају запошљавања, улагања у привреду, отварању нових радних места представљају слабу утеху ако је фрижидер празан, а дугови се гомилају.

12810-stamp-114353-960-720
У случају губитка посла услед стечаја фирме, постоје одређене опције које незапослени може искористити. Најважније је упознати се са законским правима и придржавати се датих рокова. Подједнако је важно и направити неколико копија потребних докумената, као што су решење о престанку радног односа, решење а покренутом стечајном поступку или рецимо пријава потраживања. Ови акти су неопходни у процесу остваривања права радника.

У Националној служби за запошљавање се у случају испуњавања услова може остварити право на новчану накнаду. Рок за пријављивање је 30 дана од дана престанка радног односа. Потребна папирологија није превише обимна, а цела процедура може се завршити за једно пре подне, што, морамо признати, и није толико страшно имајућу у виду голему бирократску машинерију у нашој земљи. Новчана накнада сразмерна је с висином претходних примања и са стажом осигурања, и не може бити нижа од 80 одсто минималне зараде за месец у којем се врши исплата. Прва рата ће лећи на рачун за нешто више од месец дана од предатог захтева.

Незапослени ће неупоредиво више чекати на неисплаћене зараде. Фирма која је банкротирала, једино продајом имовине може доћи до неких средстава. Продаја ретко кад тече глатко. Главни разлог томе је што је та имовина, по правилу, застарела и неодржавана. За ликвидацију је потребно више месеци, а добијени новац никад не покрива дугове. Једина добра вест је да неисплаћене зараде радника спадају у први ред исплате. Међутим, приоритетно се исплаћује само износ до висине минималне зараде.
stecaj-foto
Заостала примања, која ни после овог процеса нису исплаћена, могу се тражити од Фонда солидарности. То је могућност о којој се мало тога зна, а неки чак нису ни упознати са овом опцијом. Од ове државне институције се може захтевати исплата највише девет заосталих плата, опет у висини минималца. Радницима предузећа у стечају Фонд исплаћује и накнаде за боловања и отпремнине. Претходно је неопходно да Привредни суд у стечајном поступку утврди да постоји право запосленог на његова потраживања, после чега се захтев може предати најкасније у року од 45 дана. Чак и после прибављања свих потребних докумената и позитивног одговора, на исплату се чека и више од годину дана. Средства фонда су ограничена, и због тога не може на време да одговори на све пристигле захтеве.

Долази се до закључка да бивши радници пропалих фирми могу да наплате само делић поштено зарађеног новца који им се дугује. Поред тога, на исплату се чека месецима, ако не и годинама. Механизам за заштиту права радника постоји, али његова ефикасност је далеко од задовољавајуће.

Према подацима које поседује Агенција за лиценцирање стечајних управника, у Србији тренутно има 2.108 активних стечајних поступака. Овакви процеси у просеку трају више од две године.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.