субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Ускоро нова правила: Због неправилног седишта казна и до 120.000 динара

Ускоро нова правила: Због неправилног седишта казна и до 120.000 динара

Казна за несавесног возача који дете вози ван ауто седишта у Србији ће уместо досадашњих до 30.000 износити и до 120.000 динара, одређују измене Закона о безбедности саобраћаја, које би врло брзо требало да се нађу на гласању у Скупштини Србије.

Тако ће по новом, седишта која се користе морати да имају атест и биће обавезна за свако дете док не досегне 135 центиметара висине.

„Измене Закона предвиђају да се казне за вожњу детета ван седишта повећају и да буду и до 120.000 динара, и ту не сме да буде никаквог компоромиса јер су деца међу најугроженијим категоријама у саобраћају“, каже директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије Дамир Окановић.

Иначе, процене стручњака су да дечија ауто седишта смањују ризик од повреда код деце и до 70 одсто. Истраживања показују да, ипак, код нас мали број људи, њих нешто више од 10 одсто, поштује актуелне одредбе закона. Забележено је да је прошле године у саобраћајним несрећама настрадало 12 деце, од тога осам у аутомобилима родитеља у којима су вожена без законом прописане опреме. Такође, према подацима Комитета за безбедност саобраћаја, ове године до сада је настрадало 14-оро деце.

Контролни пункт у Дому здравља “Ј.Ј. Змај”
Како је из Центра за промоцију безбедности саобраћаја најављено, у Новом саду ће едуковани саветници дежурати сваке суботе од 11 до 13 часова у Канцеларији за дечја ауто-седишта на улазу у одељење педијатрије у Дому здравља “Јован Јовановић Змај”. С овим ће се кренути по окончању радова на реконструкцији тог дела Дома здравља.

И полиција и остали који брину о безебедости у саобраћају слажу се с тим да су казне крајња мера, а да је едукација на првом месту, да родитељима треба предочити колико су специјална ауто седишта важна за безбедност њихове деце.

„Актуелни закан се веома мало поштује и бојим се да и измењен не остане мртво слово на папиру. На првом месту је, и у пракси, да се учини да људи схвате о чему се ради, те и полиција насавесне прво опомиње. Едукација је ефикаснија од казни, које су само крајња мера“, каже инструкторка за дечија ауто-седишта Ивана Михајловић и констатује да управо едукације нема довољно.

Један од начина је практична обука родитаља о дечијим ауто седиштима које наша саговорница одржава у договору са заинересованим удружењима или представницима локалних заједница.

„Ови сусрети се организују суботом када на одређеном месту, уз помоћ наших волонтера, обављамо преглед дечијих седишта. Ту сви заинтересовани могу да добију инструкције о њиховом правилном постављању и коришћењу“, каже Михајловић.

По информацијама Центра за промоцију безбедности саобраћаја, илустративно је да су, од четрдесеторо родитеља који су учествовали у акцији бесплатног прегледа дечијих аутоседишта прошле суботе у Новом Саду, у само пет одсто случајева седишта у њиховим аутомобилима била правилно постављена, а свако десето седиште није одговарало узрасту детета којем је намењено. Као и у претходним приликама, током ове контроле уочене су грешке родитеља, које су иначе и најчешће, а то је да седиште није било довољно причвршћено, или да су каишеви којима су деца везана у седишту лабаво постављени. Такође, истраживање које је спровео Центар показало је да се више од 90 одсто дечијих седишта у саобраћају користи неисправно.

Све указује на то да су измене закона неопходне су јер се у пракси показало да одредница, да се дете до три године старости мора превозити у одговрајућем седишту, није адекватна. Мерило би требало да буде висина детета, по новом до 135 центиметара, а не његов узраст.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.