субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Усвојено: Нове мере за ученике и родитеље

Усвојено: Нове мере за ученике и родитеље

Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о основама система образовања и васпитања који треба да представља „кровни закон“ и темељ квалитетног образовања.

Од укупно 130 посланика у сали за усвајање закона гласао је 121 посланик, нико није био против, а није гласало девет посланика. Гласање је трајало скоро три сата због великог броја поднетих амандмана о којима се парламент изјашњавао.

Тим законом предвиђено је да министар бира директоре школа што је наишло на критике посланика опозиције. Образлажући закон у Скупштини Србије, министар просвете Младен Шарчевић је казао да ће „директори бити бирани искључиво на основу стручности, а њихово именовање министар на крају верификује“. Имаће обавезну обуку и лиценцирање и проширену одговорност.

Законом је повећана одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације.

Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика. За родитеље, али и ученике уводе се и нове васпитне и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Закон предвиђа могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга. Уводи се и јединствен образовни број као ознака која се додељује ученику и прати га кроз све нивое образовања.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.