недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Вакцинација против грипа почиње у октобру

Вакцинација против грипа почиње у октобру

Вакцина против грипа требало би да стигне до 2. октобра, те би вакцинација почела половином тог месеца.

Како сазнајемо у Републичком фонду за здравствено осигурање, за сезону 2017/2018. године наручено је 242.546 доза вакцине „ваџигрип“ произвођача Санофи Пастеур С. А.

Саветник директора за информисање у Републичком фонду за здравствено осигурање Немања Великић каже да је предмет уговора о јавној набавци вакцине против грипа за сезону 2017/2018 је 242.546 доза вакцине, а на основу Плана потреба вакцина и имунобиолошких препарата за 2017. годину Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

„ Укупна вредност уговора за јавну набавку вакцине против грипа за сезону 2017/2018 износи 131.736.434,44 динара без ПДВ, односно 144.910.077,88 динара са ПДВ. У складу са закљученим уговором, добављач је у обавези да изврши испоруку вакцине против грипа за сезону 2017/2018 до 2. октобра“, каже Великић и додаје да је прошле године набављено 248.256 доза вакцине, што је за 5.710 доза више него за ову сезону.

Како објашњава, јавна набавка вакцине против грипа за ову сезону покренута је 30. маја ове године


Неискоришћене уништава добављач

„У складу са закљученим уговором, добављач је дужан да преузме неискоришћене количине вакцина, по истеку њиховог рока трајања и исте уништи у складу са чланом 25. Закона о управљању отпадом, о свом трошку“, казао је саветник директора РФЗО за информисање Немања Великић.


„Рок за доставу понуда био је 5. јули, за када је било заказано и јавно отварање понуда. Захтев за заштиту права од стране заинтересованог лица уложен је 28. јуна, те су активности у предметном поступку јавне набавке биле заустављене до доношења одлуке Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки о поднетом захтеву. Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки доставила је 14. августа Републичком фонду за здравствено осигурање Решење којим се поднети захтев за заштиту права одбија као неоснован, те је наручилац наставио са даљим активностима у предметном поступку јавне набавке. Отварање понуда било је 21. августа, а дан касније донета је Одлука о додели уговора којом се уговор о јавној набавци вакцине против грипа за сезону 2017/2018 додељује понуђачу Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ закључио је 28. августа уговор о јавној набавци вакцине против грипа за сезону 2017/2018 са добављачем Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак“, навео је Великић.

У Дому здравља „Нови Сад“ сваке године истичу да је вакцина најефикаснији начин у борби против грипа. Како је раније рекла др Татјана Егић из ове установе, сезонска тровалентна вакцина препоручује се свим особама старијим од шест месеци са хроничним поремећајем кардиоваскуларног и плућног система укључујући и астму, онима са метаболичким поремећајима, а нарочито дијабетесом, са обољењима бубрега и јетре, крвним болестима, малигним обољењима и са имунодефицијенцијом укључујући и ХИВ, као и свим особама старијим од 65 година живота, особама смештеним у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, укључујући и запослене, свима који су запослени у здравственим установама и јавним службама.

„Време неопходно за стицање имунитета је две до три недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета износи од шест до 12 месеци. Због тога што вакцина не пружа трајан имунитет, као и због мутација вируса грипа, који могу да се мењају сваке године/сезоне, постоји потреба за вакцинацијом сваке године“, казала је др Егић и напоменула да су могуће реакције након вакцине против грипа и то црвенило, оток, бол на месту апликације, ређе долази до појаве повишене температуре, болова у мишићима и малаксалости, а алергије су ретке.

Вакцину не треба да добију особе које имају температуру преко 38 степени Целзијуса, они који су алергични на кокошија јаја, беланчевине пилећег порекла, неомицин и формалдехид, особе са тежом реакцијом након добијања претходне вакцине против грипа и деца млађа од шест месеци.

„Вакцинишите се у циљу очувања сопственог здравља, али и очувања здравља чланова ваше породице или чланова колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине“, казала је др Егић и истакла да људи треба да се вакцинишу како би спречили могуће компликације и тешке клиничке форме обољевања, јер се код вакцинисаних, у случају обољевања развија блажа клиничка слика, а у случају обољевања особа које су у повећаном ризику, смањује се ризик за настанак тежих компликације које могу да имају за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација, најчешће запаљења плућа.

[the_ad id=“2355″]

Љ. Петровић

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.