субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Возачи, одахните: Таблице ће важити трајно!

Возачи, одахните: Таблице ће важити трајно!

Неће бити додатног продужења важности регистарских ознака. Првобитно хтели са седам година да продуже рок трајања на девет.

Уместо продужења важења регистарских таблица за аутомобиле за још две године, како је првобитно било најављено, припрема се уредба по којој ће оне важити докле год су неоштећене, сазнају „Вечерње новости“.

Наиме, после писања овог листа о обавезној замени регистарских таблица за аутомобиле, подигла се велика прашина у јавности, возачи су били огорчени, сматрајући да их чека још један, беспотребан харач.

Како „Вечерње новости“ подсећају, према важећем Закону о безбедности саобраћаја Србије (ЗОБС) рок за замену таблица је седам година, а како је највећи број возила од око 2.000.000 колико их је регистровано у Србији, то урадио 2011. године, јасно је да би сходно слову закона већ од 1. јануара 2018. возачи морали да издвоје око 4.000 динара за замену саобраћајне дозволе, добијање налепнице и замену таблица.

Брзо је реаговао министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић који је најавио доношење уредбе о продужењу рока важности таблица за још две године.

Међутим, како су „Вечерње новости“ незванично сазнале од те идеје се одустало и после обимне анализе, која се тицала квалитета таблица и њене видљивости, одлучено је да се рок важења таблица не ограничава и да оне буду у употреби све док су неоштећене.

– Било је сасвим логично да се донесе та одлука – каже Дамир Окановић директор Српског комитета за безбедност саобраћаја – Треба да се измени правилник о регистрацији па очекујем да ће министар ову уредбу донети веома брзо.

После одлуке о продужењу важења регистарских таблица за аутомобиле, возачи у Србији би могли да очекују и да се ускоро промени начин опорезивања возила. Наиме, како је то најављивао крајем прошле године министар финансија Душан Вујовић требало би да се напусти стари систем опорезивања о кубикажи („порез на луксуз“) и да се наплаћује порез на основу стварне вредности возила, преносе „Вечерње новости“.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.