субота, 30 маја, 2020
Насловна / Сервисне информације / Захтев за нову здравствену књижицу и у пошти

Захтев за нову здравствену књижицу и у пошти

Осим у филијалама Фонда за здравствено осигурање, грађани ће захтеве за нове здравствене књижице моћи да предају у свим поштама у Србији, а на истом месту ће моћи да уплате 400 динара за трошкове израде нове картице.

Службеници поште ће, како су саопштили из Министарства државне управе, попуњавати захтеве, а осигураници код себе треба да имају личну карту, стару здравствену књижицу или да знају лични број осигураника. Грађани могу да изаберу да ли ће сами подићи нову књижицу или ће им бити послата на кућну адресу.

Током подношења захтева, неопходно је да се грађани определе да ли желе да им се нова здравствена картица испоручи на адресу осигураника, или да је преузму у филијали Републичког фонда за здравствено осигурање – саопштили су из Министарства.

Они који још нису предали захтев за израду електронске здравствене картице, морају то да ураде до краја године, до када истиче законски рок.

До тада ће то бити могуће у свим поштама у Србији, а ова услуга је, додају, бесплатна.

У пошти је, наводе, почео да ради и контакт центар па ће грађани позивом на 011/360-77-00 моћи да се рапитају како да поднесу захтев за замену књижице и начину доставе.

Позив се не тарифира додатно, већ према важећим ценовницима оператера, а контакт центар ради сваки дан од 8 до 20 часова и недељом од 8 до 15 часова – додају.

На шалтерима поште грађани могу поднети захтеве за себе, а носилац осигурања може предаи захтев за оне који су преко њега осигурани.

Захтев може поднети и треће лице али уз пуномоћје – додају у Фонду.

Поручивање здравствених картица путем националног портала е-Управа је, подсећају, почело 10. новембра.

Када поднесу захтев, грађани на нову књижицу чекају од једног па до 3 месеца, кажу у Фонду.

Прочитајте и ово

Raspored sahrana zakazanih za ponedeljak 07. maj

Raspored sahrana zakazanih za ponedeljak 07. maj na grobljima koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt„ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.