субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Закажу по неколико прегледа код лекара, за сваки случај

Закажу по неколико прегледа код лекара, за сваки случај

Нормативима одређено време прегледа код изабраног лекара је 15 минута, а код специјалисте пола сата.

Мишљења грађана су подељена: има оних који тврде да лекар са њима заврши за два минута, али и оних који сматрају да предвиђено време није ни изблиза довољно.

Др Милица Николић Урошевић, председница Удружења за заштиту права изабраних доктора опште медицине Србије, наводи да ниједан озбиљан лекар преглед пацијента не може да заврши за два минута, како се често може чути, чак ни када је грађанин дошао само да му се на рецепт препишу лекови које је издао специјалиста. Такав преглед може да траје до пет минута, колико је потребно да се на компјутеру „уђе у систем“, јер рачунари често раде успорено.

„Доктори који тврде да им је довољно пет минута јесу они који пацијента не удостоје ни основног прегледа. За лекаре који се хвале великим бројем примљених пацијената у једној смени тврдим да не прегледају болеснике, јер у тако кратком времену то није могуће урадити“, каже за Политику докторка која свакодневно у смени прими 28 или 29 пацијената.

Она наводи да у својој картотеци изабраног лекара има велики број пацијената старијих од 70 година и хроничних болесника, који су тешко покретни. Њима је потребно дуже време да пређу пут од чекаонице до амбуланте, али и да се свуку и припреме за преглед, уз претпоставку да им није потребна нечија помоћ. Њима је нужно сваки пут измерити и крвни притисак. Одређених 15 минута, каже, довољно је само за млађе пацијенте, који имају грип или којима се притисак мери тек ако затраже.

Она, као и остали изабрани лекари у домовима здравља, време које уштеди од петнаестоминутних прегледа искористи да прими људе који имају акутне тегобе – високу температуру, болове, укоченост или пролив, који нису могли да закажу преглед унапред. Таква рупа у распореду може се створити и зато што одређени број грађана не дође на редовно заказани преглед. Таквих је дневно и по петоро-шесторо, а ретки су они који се јаве да термин откажу и ослободе га за оне којима је заиста потребан. Иначе, заказивање по неколико термина постало је тренд међу пацијентима домова здравља, као вид сналажења с обзиром на то да се тешко долази до изабраног лекара.

„Недавно смо имали пацијента који нам је отворено поручио да ће заказивати сваки дан, а да ће доћи када му буде одговарало“, наводи др Николић Урошевић.

Директор Службе поликлинике Клиничког центра Србије проф. др Милан Петровић каже да је у највећем броју случајева 30 минута довољно да се обави специјалистички интернистички преглед кардиолога, ендокринолога, пулмолога, хематолога, гастроентеролога… Ипак, истиче, има колега који сматрају да пола сата није довољно. Према његовом мишљењу, 45 минута је права мера за први специјалистички преглед, док је за контролне прегледе довољно и мање од пола сата. Изузеци су кад пацијент у амбуланту стигне с обимном документацијом о болести у коју лекар мора да се удуби и проучи.

Др Петровић износи податак да је у Поликлиници Клиничког центра Србије све више пацијената који прегледе заказују путем Интегрисаног система заказивања прегледа ИЗИС. У октобру је преко ИЗИС-а заказано 32.448 прегледа, а само за првих 19 дана новембра 45.746 прегледа. Он наводи да се систем још уходава са бројним потешкоћама, од којих као највећи наводи термине без упута.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.