utorak, jul 16, 2019
Naslovna / Vesti / Zaposlenima u javno-komunalnim preduzećima po 22.000 dinara pomoći

Zaposlenima u javno-komunalnim preduzećima po 22.000 dinara pomoći

Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima, njih oko 68.000, dobiće najkasnije do kraja marta pomoć od 22.620 dinara.

Kako pišu „Novosti“, ovaj dogovor između Vlade Srbije i sindikata trebalo bi početkom sledeće nedelje, na zajedničkom sastanku, da potvrde predsednici opština u kojima ova preduzeća posluju.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata komunalnih delatnosti Milana Grujića, u zavisnosti od raspoloživosti vlastitih sredstava preduzeća, novac će na račun radnika leći odjednom ili u nekoliko rata. Država neće morati da „zavlači ruku“ u svoj budžet.

„Plan je bio da svi do marta prime pomoć, ali tamo gde je to nemoguće, preduzeća će je isplaćivati do kraja godine. Ne bi trebalo da se zaboravi da zaposleni u komunalnoj delatnosti imaju najniže zarade u javnoj upravi, a da ih mnogi od njih i ne primaju redovno. Tako da će ovo, u stvari, biti minimalna solidarna pomoć“, kaže Grujić.

Kako dodaje, trećina radnika u javno-komunalnim preduzećima širom Srbije mesečno primi manje od srpskog minimalca, a najugroženiji su radnici u preduzećima na jugu zemlje. Njima su, kaže, nepravno smanjene zarade kada i celokupnoj upravi, iako oni nisu direktni, već indirektni budžetski korisnici i većina se finansira iz sopstvenih sredstava.

„Komunalnom sektoru nisu uvećane zarade ni prilikom poslednje vladine korekcije. Naše plate su za oko 20 odsto niže od prosečne srpske zarade. Radnici rade u jako teškim uslovima, a ponekad i na granici ljudske izdržljivosti“, smatra Grujić.

Prosečna plata u komunalnim delatnostima iznosi 36.000 dinara. Tretiraju se kao indirektni korisnici budžeta, a jedan od njihovih zahteva upućenih Vladi je i izmena članova koji regulišu ovu oblast u Zakonu o budžetskom sistemu.

Komunalci su prvo tražili uvećanje od 7,6 odsto, odnosno onoliko za koliko je od Nove godine uvećan minimalac.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.