петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Запосленима у јавно-комуналним предузећима по 22.000 динара помоћи

Запосленима у јавно-комуналним предузећима по 22.000 динара помоћи

Запослени у јавно-комуналним предузећима, њих око 68.000, добиће најкасније до краја марта помоћ од 22.620 динара.

Како пишу „Новости“, овај договор између Владе Србије и синдиката требало би почетком следеће недеље, на заједничком састанку, да потврде председници општина у којима ова предузећа послују.

Према речима председника Самосталног синдиката комуналних делатности Милана Грујића, у зависности од расположивости властитих средстава предузећа, новац ће на рачун радника лећи одједном или у неколико рата. Држава неће морати да „завлачи руку“ у свој буџет.

„План је био да сви до марта приме помоћ, али тамо где је то немогуће, предузећа ће је исплаћивати до краја године. Не би требало да се заборави да запослени у комуналној делатности имају најниже зараде у јавној управи, а да их многи од њих и не примају редовно. Тако да ће ово, у ствари, бити минимална солидарна помоћ“, каже Грујић.

Како додаје, трећина радника у јавно-комуналним предузећима широм Србије месечно прими мање од српског минималца, а најугроженији су радници у предузећима на југу земље. Њима су, каже, неправно смањене зараде када и целокупној управи, иако они нису директни, већ индиректни буџетски корисници и већина се финансира из сопствених средстава.

„Комуналном сектору нису увећане зараде ни приликом последње владине корекције. Наше плате су за око 20 одсто ниже од просечне српске зараде. Радници раде у јако тешким условима, а понекад и на граници људске издржљивости“, сматра Грујић.

Просечна плата у комуналним делатностима износи 36.000 динара. Третирају се као индиректни корисници буџета, а један од њихових захтева упућених Влади је и измена чланова који регулишу ову област у Закону о буџетском систему.

Комуналци су прво тражили увећање од 7,6 одсто, односно онолико за колико је од Нове године увећан минималац.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.