петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Зашто ћемо сви чекати Нову годину једну секунду дуже?!

Зашто ћемо сви чекати Нову годину једну секунду дуже?!

Јесте ли знали да се време коригује када постоји шанса да заостане 0,9 секунди за Сунцем? Или да је диносаурусима дан трајао 23 сата? Или да је Земља у доба настанка имала дан од 2,5 сати?

Календарска 2016. година трајаће једну годину и једну секунду. Ту секунду они западно од Гринвича добиће на поклон пре одбројавања последњих секунди 2016, док ће они источно, дакле и ми, ту секунду добити иза поноћи, тек у 2017.

Одакле уопште та једна секунда кашњења?

Планета Земља се још од свог настанка врти све спорије, просечно по стопи од једног петстотог дела секунде сваке године. Другим речима, сваких 500 година Земљин дан дужи је просечно за једну секунду. Па је тако наша планета у доба диносауруса имала дан од 23 сата, пре 620 милиона година од 21 сата, а кратко након настанка само два и по сата.

Разлог зашто Земља успорава лежи у трењу. И то не било каквом, него оном који је последица плимних сила у првом реду, мада и тако жесток климатски феномен попут Ел Ниња може утицати на брзину Земљине ротације, као и промена осе и још неки крајње невесели природни догађаји. Чак и земљотреси, па је тако земљотрес из 2004. који је преко Индијског океана послао разорни цунами, убрзао ротацију за три милисекунде.

Што се тиче секунде коју сад добијамо „на поклон“, само временска зона дуж нултог меридијана биће подручје на којем ће сатови одбројавати 23:59:59 и иза тога 23:59:60. Код нас ће бити реч о 00:59:59 и потом 00:59:60, да бисмо тек потом дошли до тренутка кад ће бити један иза поноћи 1. јануара 2017.

Упркос томе што ће наш ред да добијемо секунду на поклон доћи тек у 2017, то ће се још увек бројати као надокнађивање календарске 2016, јер ипак је Гринич онај по ком се свет равна у свим таквим приликама, па тако и у тој. Хоћемо ли морати да намештамо наше сатове? У неким приликама да, у некима не. Сви мобилни телефони и сви они сатови који се иначе сами ажурирају, то ће урадити и овом приликом.

Неко би могао да питати ко је заправо тај који суверено одлучује кад ће се време кориговати како не бисмо били у нескладу с положајем сунца на небу. Реч је о Међународном центру за Земљину ротацију и сервис референтних система, који је одлуку о овом усклађивању донио 6. јула ове године. Ту агенцију успоставила је Светска астрономска унија још 1987, а кориговање времена постоји још од 1972, па ће ово што ћемо имати сад, бити 27. по реду временска корекција.

А зашто баш сад? Е, па договорено правило каже да до корекције мора доћи најкасније онда кад запрети да Земља дође у несклад са соларним временом више од 0,9 секунди.

Овакво наштимавање времена некима је забавно, а неки га баш и не воле. Астрономи га обожавају, као и све што се тиче прецизног посматрања свемира. Сви они који имају везе са софтверским системима, по правилу су на иглама, јер компјутери тај тренутак броје као двапут за редом исту секунду, нпр. 00:59:59 и онда још једном 00:59:59.

И наравно да се машина онда може и збунити. Занимљиво је и то што су се актуелној корекцији времена, свако из својих разлога, јако противили Велика Британија и Русија. Али, није им остало ништа него да се прилагоде, како не би ризиковали да буду у раскораку с целим човечанством за ту једну секунду.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.